Leestijd 2 minuten
Bleed, marges, contouren
Roman
Het is hoog tijd om je geheugen op te frissen! Bleed, logo's aanleveren, marges contouren... Hoe zat het ook alweer? Klinkt jou dit onbekend in je oren? Ook dan is het leuk om dit blog te lezen. Check en leer ;-)
Als designer vergeet je het soms... De bleed van je bestand. Bleed, ook wel afloop genoemd, is eigenlijk een extra marge rondom je ontwerp. De bleed zorgt ervoor dat het uiteindelijke ontwerp schoongesneden kan worden. Dit wil zeggen dat je drukwerk wordt geprint zonder witte rand. Je kunt het best standaard een bleed van 3 mm aanhouden, want zo zit je altijd goed!
Een ander probleem dat redelijk vaak voorkomt is dat een bestand geen marge heeft. Dat wil zeggen dat gegevens te dicht op de rand van een ontwerp staan. Ook dit is een puntje waar je zeker rekening mee moet houden. Want als de gegevens te dicht op de rand staan, bestaat er een kans dat er gegevens missen na het schoonsnijden van je drukwerk. Natuurlijk wil je dit voorkomen, daarom kun je het best minimaal 5 mm ruimte tussen de rand van je document en je gegevens aanhouden. Zo voorkom je problemen tijdens het snijproces en tegelijkertijd komt dit ten goede van je ontwerp. Wat wil je nog meer?!
Als je helemaal happy bent met je ontwerp, kun je je drukwerk gaan bestellen! Je levert je bestand aan en dan krijg je van die lastige vragen over contouren en andere aanleverspecificaties. Het klinkt misschien moeilijk, maar als je eenmaal weet hoe het zit is het vrij simpel. Omdat de drukkerij niet alle lettertypes bezit, moet jij contouren in je ontwerp maken. Als een drukbestand namelijk in contouren staat, wordt deze exact zo weergeven bij de drukker als op je eigen beeldscherm. Ideaal dus!
Een logo in Word? Oei, daar gaan vormgevers, drukkers en creatievelingen van zuchten! Als een ontwerper of drukker een logo van hoge resolutie vraagt, dan wordt daarmee een vector logo bedoelt. Dat wil zeggen dat het een bestand is dat gemakkelijk vergroot kan worden zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Een logo dat opgeslagen is als een .AI, .EPS of .PDF is vaak voldoende.
Bron: Pinterest.
Meer inspiratie nodig? In ons vorige blog vertellen we alles over huisstijlen, zeker een kijkje waard!